Ιερος Ναος Αγ Παντελεημονα Γαζωρου & Παρεκκλησι Παναγίας

Στο Γάζωρο Σερρών υπάρχει ο ναός του Αγ. Παντελεημονως, ενώ έξω απο το χωρίο προς το κομμάτι της παλαιάς Εθνικής οδού Σερρών-Δράμας υπάρχει το παρεκκλήσι της Παναγίας καθώς και ένα αριθμός Ναϋδριων. Ο ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονως κατασκευάστηκε το 1851 και το 1970-1980 µμετατράπηκε στη σηµερινή αίθουσα.

Οι κάτοικοι πρόσφεραν ένα µέρος από τη συγκοµιδή των σιτηρών και καπνού τους για το χτίσιµο του µεγάλου ναού το 1963.

gazoros 1Επιπρόσθετα η μετα-βυζαντινή εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα προέρχεται από το χωριό Γαζωρός, στις Σέρρες. Αποτελείται από δυο ζωγραφικά στρώματα, στα οποία απεικονίζεται ο Άγιος Παντελεήμονας, και επιπλέον επιζωγραφίσεις. Το επάνω ζωγραφικό στρώμα παρουσιάζει μεγάλες φθορές, επιτρέποντας την παρατήρηση της κάτω Αγιογραφίας.

gazoros 3

Τα δυο ζωγραφικά στρώματα, τα οποία ανήκουν, πιθανώς, στον ίδιο αγιογράφο και ακολουθούν τη Μακεδονική σχολή, έχουν περίπου την ίδια ηλικία και χρονολογούνται από τις αρχές έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Παρεκκλήσι της Παναγίας

Χτίστηκε το 1925 µΧ από συνεισφορές σιτηρών και καπνού από τους κατοίκους . • Ορυθµός του είναι βασιλική µε τρούλο. • Πιθανόν κάτω από τον ναό να υπήρχε ένας υπόγειος ναός χριστιανικής λατρείας ο οποίος λειτούργησε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. • Παλαιότερα υπήρχε κοντά στο παρεκκλήσι ειδωλολατρικός ναός αφού βρέθηκε µια µυλόπετρα για το άλεσµα των ελιών

e-amfia gazoros 2

e-amfia gazoros 1

 

Με 1.650 κατοίκους περίπου, ο Γάζωρος είναι από άποψη πληθυσμού το δεύτερο σημαντικότερο χωριό του δήμου και βρίσκεται σε απόσταση 8χμ. δυτικά της Νέας Ζίχνης και 24χμ. νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών. Το σημερινό τοπωνύμιο υιοθετήθηκε το 1926 και προέρχεται από την αρχαία Γάζωρο, πόλη που εικάζεται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 700 π.Χ. από τους Ηδωνούς και ήκμασε ως ανεξάρτητη πόλη-κράτος το 500-475 π.Χ.
Πιθανώς η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη περίπου μισό χιλιόμετρο βορειοανατολικά από τη σημερινή τοποθεσία του χωριού, στο λόφο του Αγίου Αθανασίου ανάμεσα σε δύο βαθιά ρέματα. Ο Γάζωρος απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1913 και υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους Βουλγάρους κατά τους Μακεδονικούς αγώνες του 1916-18. Τέλος, με την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), περίπου διακόσιες τουρκικές οικογένειες έφυγαν από το χωριό με αντίστοιχη έλευση Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Εκκλησάκια Ναϋδρια.

Πηγή: Μελέτη 2ο Γελ Νέας Ζίχνης (Ερευνητική εργασία 2016-2017)

gazoros e-amfia 3

gazoros e-amfia 4

gazoros e-amfia 5

gazoros e-amfia 6

gazoros e-amfia 1

gazoros e-amfia 2

Advertisement